perjantai 2. elokuuta 2013

Ihana herra Darcy



Tutustuin Alexandra Potterin kirjoihin, kun löysin eurolla Lönnrotinkadun kierrätyskeskuksesta Helsingistä hänen pokkarinsa Don't You Forget About Me. Se oli oikein mukavaa ja rentouttavaa lomaluettavaa. Kirjan ansiosta sain myös tietää, että Potter on kirjoittanut teoksen nimeltä Me and Mr Darcy. Ajattelin, että sekin voisi olla hauskaa luettavaa, koska pidän hömppäkirjojen lisäksi myös Jane Austenin teoksista. Joten ei muuta kuin tilausta nettikauppaan. Saatuani kirjan käsiini kävin lukemassa etukäteen muiden arvioita teoksesta. Hieman yllätyin, että palaute oli pääosin negatiivista. Lukijat valittivat muun muassa siitä, että päähenkilö ei ole uskottava, että Potter englantilaisena kuvaa amerikkalaisia liian stereotyyppisesti, ja että teoksen Darcy ei ole "se oikea Darcy".

En ole englantilainen enkä amerikkalainen, joten ehkä siksi minua eivät häirinneet stereotypiat. Muutenkin pidin kirjasta todella paljon. Päähenkilö, amerikkalainen kirjakaupan johtaja Emily, on mielestäni hauska ja realistinen hahmo. Darcy taas... no, kuten kirjassakin todetaan: on Jane Austen -faneja ja sitten on Jane Austen - faneja. Joten voi olla, että joku täysin Jane Austenin ja Darcyn lumoissa oleva lukija ei ehkä pidä Potterin romaanista yhtä paljon kuin minä. Minulle kirja oli rentouttavaa ajanviihdettä, joka auttoi palautumaan rankoista työpäivistä ja tarjosi hetkellisen paon todellisuudesta.

Kirja kertoo siis amerikkalaisesta Emilystä, joka matkustaa Englantiin Jane Austen -fanien kiertomatkalle. Muut osanottajat ovat vanhoja naisia, mutta bussiin mahtuu mukaan myös nuori toimittaja Spike, joka tekee artikkelia siitä, miksi naiset rakastavat Darcya niin paljon. Luonnollisesti Emilyn ja Spiken suhteen kehittyminen menee aika lailla samojen kaavojen mukaan kuin Elizabethin ja Darcyn suhde Ylpeydessä ja ennakkoluulossa. Lisäksi Emily tapaa oikean Fitzwilliam Darcyn, jonka seurassa vietetyt hetket auttavat häntä tajuamaan, että Darcy on vain unelma, mutta todellisuudessa hänen kaltaisensa miehen kanssa olisi mahdotonta elää.

Suosittelen kirjaa Jane Austenista pitäville kirjallisuuden ystäville, jotka eivät suhtaudu kirjoihin liian vakavasti. Luulen myös, että oma lukukokemukseni oli näin positiivinen sen vuoksi, että etukäteen en odottanut kirjalta yhtään mitään romaanin saaman murskakritiikin vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti