maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kolme kertaa Kreeta



Kävin kesäkuun alussa viikon reissulla Kreetalla, tarkemmin sanottuna Haniassa/Plataniaksessa. Kun matkalukemiset loppuivat kesken, niin ostin paikallisesta supermarketista Victoria Hislopin romaanin the Island. Oli mukavaa lukea Kreetalle sijoittuvaa kirjaa, vaikkakin tässä teoksessa tapahtumien keskipisteenä on Spinalongan saari, joka sijaitsee ihan eri puolella Kreetaa kuin missä itse vierailin. Kirja kertoo yhden suvun naisten kautta Spinalongan saaresta, jonne kreikkalaiset spitaaliin sairastuneet aikoinaan karkoitettiin. Kirja oli erittäin mielenkiintoinen, ja toivon, että seuraavalla Kreetan reissullani joskus hamassa tulevaisuudessa minulla olisi mahdollisuus vierailla Spinalongallakin. Tämä kirja on suomennettukin, joten sitä suuremmalla syyllä suosittelen kirjaa Kreetasta ja historiasta kiinnostuneille.



Paluumatkalla kotiin piipahdin Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä. Sieltä löysin Leah Flemingin kirjan The Girl Under the Olive Tree. Pakko myöntää, että tuskin olisin ostanut kirjaa, ellen juuri olisi palannut Kreetalta. Onneksi kuitenkin hankin tämän kirjan, koska näistä nyt lukemistani teoksista tämä on ehdottomasti mielenkiintoisin ja mukaansatempaavin. Luulen, että mielipiteeseeni vaikuttaa se, että Flemingin romaanin tapahtumat sijoittuvat sille seudulle, jossa itsekin kävin. Kun luin paikoista, joissa olin vain vähän aikaisemmin vieraillut itse, tuntui siltä, että en olisi Kreetalta pois lähtenytkään.

Romaani kertoo englantilaisesta tytöstä, joka päätyy Ateenan kautta Kreetalle Punaisen Ristin sairaanhoitajaksi. Toisen näkökulman teokseen tuo saksalainen upseeri, ja tietysti päähenkilöiden tiet risteävät. Kuitenkaan romaani ei ole mitään romanttista perushömppää, jossa olisi ennalta-arvattava loppu. Luulen, että luen tämän kirjan vielä joskus uudestaan.


Kolmannen Kreeta-kirjan lukemisen lopetin juuri äsken. Tämäkin on löytö Akateemisesta. Brittiläisen diplomaatin vaimo joutuu toisen maailmansodan pyörteisiin Kreetalla. Ihan luettava kirja, mutta ei edellisten veroinen. Tai sitten olen jo saanut yliannostuksen Kreetaa. Tosin tämäkin kirja onnistui yllättämään minut loppuratkaisullaan, joten lukemisen arvoinen romaani on ehdottomasti kyseessä.

2 kommenttia:

  1. Tuo keskimmäinen voisi olla kiinnostava lukea, jos sitä vaikka saisi joskus lainaan ;).

    VastaaPoista
  2. Totta kai saat kirjan lainaan. :)

    VastaaPoista