maanantai 8. heinäkuuta 2013

Parempi aikuisena kuin lapsena



Jos en täysin väärin muista, en koskaan lukenut lapsena Muumipapan urotyöt -kirjaa. Kenties aloitin sen, mutta kyllästyin prameilevaan kieleen ja outoon tyylilajiin aivan kuten Muumipeikko, joka pitää isänsä muistelmateoksen kieltä kummallisena ja hienostelevana.

Ajattelin siis etukäteen, että kyseessä on tylsä kirja. Olin väärässä, sillä Muumipapan urotyöt on varmasti hauskin ja humoristisin kaikista muumikirjoista. Elämäkertakirjallisuuden parodiointi, filosofiset pohdinnat sekä Muumipapan ja hänen ystäviensä monitasoinen matka lapsuudesta aikuisuuteen tekevät kirjasta nautinnollisen lukukokemuksen. Suosittelen tätä kirjaa, kuten kaikkia muitakin muumikirjoja, kaikille lapsenmielisille aikuisille

Kenties juuri tämän kirjan lukeminen antoi alkusysäyksen tälle blogille, jonka tavoitteena on jakaa lukukokemuksiani muille kirjojen ystäville. Ainakin blogini nimi on Muumipapan urotöiden innoittama.

Pakko lainata vielä pätkä tekstiä, joka osui ja upposi:

"En voi kyllin painottaa, miten vaarallista on kun ystävät menevät naimisiin tai ryhtyvät hovikeksijöiksi. Ensin on lainsuojattomien seura, joukko seikkailunhaluisia toveruksia, jotka lähtevät matkaan kun kyllästyvät ja voivat vaeltaa mihin ikinä haluavat, koko maailma on avoinna - ja sitten, yhtäkkiä, heitä ei enää kiinnostakaan. He haluavat olla lämpimässä. He pelkäävät sadetta. He alkavat kerätä isoja tavaroita, jotka eivät mahdu reppuun. He eivät halua tehdä äkkipäätöksiä eivätkä muuttaa mieltään. Ennen he nostivat purjeet, nyt he nikkaroivat pieniä astiahyllyjä. Kuka voi kertoa sellaisesta kyynelöimättä!"


2 kommenttia:

  1. Minäkin löysin osan Muumeista vasta aikuisena. Lapsena en jaksanut Muumipapan urotekoja enkä myöskään Muumipappa ja Meri -kirjaa. Varsinkin tuo jälkimmäinen tuntui jopa jotenkin pelottavalta. Nykyään pidän eniten Muumipapasta ja merestä, siinä saa Muumimammaankin vähän erilaista näkökulmaa.

    VastaaPoista
  2. Taidankin seuraavan kerran kirjastossa käydessäni lainata Muumipappa ja meri- kirjan! Oma suosikkini muumeista on Muumilaakson marraskuu. Luen sen joka vuosi marraskuussa.

    VastaaPoista